Održan okrugli stol: Iskustva socijalnih radnika u pružanju podrške obiteljima s buloznom epidermolizom

Okrugli stol Iskustva socijalnih radnika u pružanju podrške obiteljima s buloznom epidermolizom održan je 28. travnja 2023. godine putem ZOOM platforme, a kao dio aktivnosti projekta „S.O.S. potpora djeci leptirima“.

Cilj okruglog stola bio je razgovarati o iskustvima socijalnih radnika u pružanju podrške obiteljima s buloznom epidermolizom odnosno prepoznavanju termina kompleksnog pacijenta, važnosti integrirane skrbi, međusektorskoj suradnji te unaprjeđenju skrbi za osobe s rijetkim dermatološkim dijagnozama.

Sudionici okruglog stola bili su stručnjaci koji rade s obiteljima s buloznom epidermolizom te institucije bitne za razvoj integrirane skrbi:

  • Gđa Anica Ježić, načelnica Sektora za razvoj i unaprjeđenje socijalnih usluga
    Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike
  • Prof.dr.sc. Karmen Lončarek, dr.med., pročelnica Zavoda za integriranu i palijativnu skrb, Kliničkog bolničkog centra Rijeka
  • Jelena Jug, dipl. soc. radnica, Obiteljski centar Koprivnica
  • Gosp. Daniel Rupić, v.d. voditelja, Područnog ureda Đurđevac pri Hrvatskom zavodu za socijalni rad
  • Gđa Jelena Lončar, socijalna radnica i gđa Maja Šegović, socijalna radnica, Područnog ureda Split pri Hrvatskom zavodu za socijalni rad
  • Gđa Đurđica Šumelj, socijalna radnica, Područnog ured Maksimir pri Hrvatskom zavodu za socijalni rad
  • Gđa Darija Geček, mag. soc. rada, suradnica DEBRE
  • Gđa Vlasta Zmazek, DEBRE, društvo oboljelih od bulozne epidermolize, predsjednica udruge

Zaključci okruglog stola odnose se na to da su socijalne determinante važne za zdravlje i da je upravo zbog toga bitno da zdravstveni i socijalni sustav surađuju i budu povezani. Budući udruge ukazuju na probleme i predlažu rješenja i potrebno je osigurati stalnu financijsku podršku udrugama. Važno je također održavati edukacije socijalnih radnika o problemima kompleksnih pacijenta te osnaživati obitelji kako bi se mogle nositi sa izazovima koje dijagnoza donosi u život. Potrebno je zajednički raditi na pružanju podrške, napraviti smjernice o postupanju te raspodjelu zadataka da se usluge prošire.

Dijeli: viber

Košarica za kupovinu

0

Nema proizvoda u košarici.

Nastaviti s kupovinom
Debra Doniraj Button Skip to content