Psihosocijalna potpora ‘djeci leptirima’ i njihovim obiteljima

(3 godišnji program)

Finacira:  Ministarstvo zdravlja

Iznos: 250.000,00kn godišnje

Trajanje: 01.12.2016.- 30.11.2019.

Cilj programa je pružiti zaokruženu cjelinu psihosocijalne potpore oboljelima od bulozne epidermolize i njihovim  obiteljima, kako bi ih povezali, osposobili i osnažili za borbu sa teškom svakodnevicom.

Plan:

Osnažiti roditelje za borbu sa teškom svakodnevicom

Osposobiti roditelje za pružanje njege i podrške oboljelom djetetu

Osvijestiti roditelje  koliko je važno da njihov dom bude poticajno okruženje za njihovo  dijete

Razvijanje samopouzdanja kod oboljelog djeteta

Osvještavanje pozitivne slike o samome sebi;

Jačanje unutarnjih resursa svakog pojedinca;

Osvještavanje da mogu sve što žele, ako to žele dovoljno jako.

Poboljšanje komunikacije između oboljelih i njihove okoline ( unutra i izvan nje)

Planirani rezultati:

Primjećeno je veliko poboljšanje u komunikaciji unutar obitelji te je stvoreno pozitivno okruženje u kojem se ne živi bolest, nego život.

Roditelji su svladali srdžbu koju donosi bolest u obitelj,  prihvatile su problem kao takav, znaju  pružiti adekvatnu potporu svojoj djeci, naučili su tražiti pozitivno u stvarima i radovati se svakom napretku. Zdravo obiteljsko okruženje djeluje poticajno  na oboljelog člana.  Roditelji koji imaju motiv, snagu i znanje stabilan su oslonac svom djetetu u njegovom odrastanju.

Osnaženi roditelj potiče dijete da se redovno školuje na svim razinama, te usmjerava na druženje  s vršnjacima  s kojima djeca provode kvalitetno slobodno vrijeme.

Sami oboljeli članovi izašli su iz začaranog kruga bezvoljnosti, neaktivnosti i predaje. Motivirani su uhvatiti se u koštac sa teškom svakodnevicom. Naučili su svladati ljutnju i bol i radovati se onome što mogu. To rezultira aktivacijom na svim područjima kao i uključivanjem u aktivni život  zajednice.

Roditelji će ostati u bračnoj zajednici, zajedničkim  snagama doprinijeti realizaciji djetetovih potreba. Bit će dovoljno emocionalno osnaženi za svakodnevnu borbu, a njihov dom će biti poticajno okruženje za odrastanje njihovog djeteta. Sve smjernice vode kvalitetnijem  i smislenijem  životu.

 

Debra Doniraj Button